matematykaszkolna.pl
dla jakich wartosci parametru m dane rownanie ma pierwiastek dodatni Bullseye: a) 9x=m+1 b)2x+4=2m−1 prosze o pomoc kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac
26 maj 12:29
kylo1303: 1. log9(m+1)=x (dalej sprobuj pomyslec ) 2. Doprowadz do postaci x= ..... i policz zeby prawa strona byla dodatnia.
26 maj 12:35
Godzio: 1. m + 1 > 1 (popatrz na wykres) 2. 2m − 1 > 4 (również popatrz na wykres funkcji x )
26 maj 12:37
Bullseye: policzylem ale nie wiem czy dobrze wiec jak mozna by prosic o sprawdzenie w 1) przypadku wyszlo ze m ε (−1;0) U (1;+) w 2) mε(3;+)
26 maj 12:46
kylo1303: w 2 dobrze, w 1 zle
26 maj 12:51
picia: w pierwszym bedzie m>0?
26 maj 12:59
kylo1303: Tak. Wychodzac od mojego logarytmu trzeba troche pomyslec kiedy x bedzie dodatni, jesli wezmiemy "podpowiedz" (albo raczej rozwiazanie) Godzio to juz chyba nie problem policzyc emotka Wyniki w kazdym badz razie wychodza takie same.
26 maj 13:00
picia: dla mnie to troch dziwne.przeciez od razu widac ze f wykladnicza bedzie wieksza od 1. nie za bardzo wiem po co te kombinacje.emotka
26 maj 13:03
kylo1303: O ktorym przykladzie mowisz? Musisz bardziej precyzowac swoje wypowiedzi, bo to nie pierwszy raz kiedy nie wiem jak sie odniesc przez brak precyzji.
26 maj 13:16
picia: no wiememotka nie chcialo mi sie pisac. no o pierwszym. gdy podstawimy 0 za x to wychodzi 1, czyli prawa strona musi byc wieksza od 1. nie rozumiem po co zamieniac na logarytm, o to mi chodzilo.
26 maj 13:38
picia: po prostu ja bym rozwiazal jak Godzio. i tyleemotka
26 maj 13:41
Bullseye: no niebardzo wiem dlaczego tam jest m+1>1 przeciez warunek jest ze b>0 wiec m+1>0 a wiec m>−1 a wiec m nalezy (−1;+oo) nie ? niestety moja pani z matematyki uwielbia zapisy wiec nie moge samymi wykresie to okreslic tylko musze warunkami itp itd
26 maj 13:43
kylo1303: No ale co ci to da? Zadanie matematyczne trzeba rozwiazac sposobem matematycznym, a nie podstawianką. Bo gdy podstawimy za x=−1 to prawa strona bedzie dodatnia, ale co z tego? Ty masz podac wynik w zaleznosci od m, a nie doszukiwać się m w zależnosci od x. Takze moj sposob nie jest zly, mozna tez zrobic to korzystajac z wykresu (ale trzeba rysowac )
26 maj 13:43
kylo1303: To co piszesz to wyznaczenie dziedziny. Ale to nie wystarczy. Bo twoj logarytm musi byc DODATNI. Gdyby liczba logarytmowana byla rowna 1, to x=0. Z tego mozna sobie wywnioskowac jak bedzie sie zmienial x w zaleznosci od m. Innymi slowy liczba logarytmowana MUSI byc wieksza od 1. Wtedy x bedzie dodatnie. Zeby rozjasnic (tego nie pisz w zeszycie): 1. Jezeli (m+1)∊(1,9) to x bedzie dodatnim ulamkiem mniejszym od 1 2. Jezeli (m+1)≥9 to x bedzie mial wartosci wieksze od 1 Czyli w obu przypadkach x bedzie dodatni.
26 maj 13:47
kylo1303: Dodam tylko ze latwo zauwazyc ze czym wieksza liczba logarytmowana tym wiekszy x. Wniosek jest taki, ze (m+1) musi byc wieksze od 1.
26 maj 13:48
Bullseye: okej dzieki juz rozumiem emotka za niedlugo mam spr z funkcji wymiernej i funkcji logarytmicznej wiec musze to miec doglebnie rozpisane dlaczego tak a nie tak jeszcze raz dzieki emotka jeszcze napewno sie tu zjawe z jakimis zadankami
26 maj 13:52