prosze o pomoc
bumblebee: w trojkat rownoramienny, ktorego ramie jest rowne 5 cm, a podstawa 6 cm, wpisano
prostokat w taki sposob, ze dwa jego wierzcholki leza na podstawie, a pozostale na
ramionach trojkata. wyznacz obwod i pole trojkata jako funkcje jego wysokosci...
27 kwi 00:15
wmboczek: Zapewne chodzi o obwód i pole prostokąta :−)
x − wysokość prostokąta
y − połowa podstawy prostokąta
z tw Talesa dla trojkąta prostokątnego (połowa danego) o bokach 5,4,3
(3−y)/x=3/4 => y=3−3x/4 i z tego mamy
P=x*2y=2x(3−3x/4)
O=2x+4y=12−x
27 kwi 10:42
bumblebee: tak obwod i pole prostokata, zagalopowalem sie, dzieki
27 kwi 12:11