zadanko ze statystyki
Bartek: Strzelec trafia w tarczę z prawdopodobieństwem 0,4. Jeżeli strzelec trafi w tarczę to
prawdopodobieństwo, że nie trafi w "dziesiątkę" jest równe 0,75. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że:
a) strzelec trafi 3 razy w dziesiątkę w serii 5 strzałów,
b) strzelec nie trafi ani razu w dziesiątkę w serii 5 strzałów
26 maj 09:50
cywil:
b) O,59049
26 maj 14:15
Bartek: a jak to rozwiązałeś drogi przyjacielu?
26 maj 18:26
Gustlik:

ad a) Prawdopodobieństwo trafienia w "10" w pojedynczym strzale liczę z drzewka T − tarcza
trafiona, P − pudło:
P(10)=0,4*0,25=0,1
Teraz ze schematu Bernoulliego:
gdzie n − liczba wszystkich prób Bernoulliego (tu − strzalów do tarczy), k − liczba prób
zakończonych sukcesem (tu −strzałów w "10"), p − prawdopodobieństwo sukcesu w 1 próbie (czyli
trafienia w "10" w jednym strzale), q − prawdopodobieństwo porażki w 1 próbie (tu −
prawdopodobieństwo nietrafienia w "10" w jednym strzale, czyli prawdopodobieństwo pudła lub
strzału w inny wynik)
Czyli:
n=5
k=3
p=0,1
q=0,9
| | | |
P(n=5, k=3)= | *0,13*0,92=10*0,13*0,92=0,0081 |
| | |
ad b)
n=5
k=5 (sukcesem jest nietrafienie w "10")
p=0,9
q=0,1
| | | |
P(n=5, k=5)= | 0,95*0,10=1*0,59049*1=0,59049 |
| | |
26 maj 23:24