zadanko ze statystyki
Bartek: Pewna gra polega na rzucie kostką i monetą. Wygrana następuje przy jednoczesnym otrzymaniu
czterech oczek i orła. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że w trzech grach wygrana nastąpi
przynajmniej 2 razy?
26 maj 09:42
Basia:
|Ω| = 2*6 = 12
A − 4 i O
|A| = 1*1 = 1
p=
112
q=
1112
| | | | 1 | | 11 | | | | 1 | | 11 | |
P = P(3,2)+P(3,3) = | *( |
| )2*( |
| )1 + | *( |
| )3*( |
| )0 = |
| | | 12 | | 12 | | | 12 | | 12 | |
..................
to już sobie policz
27 maj 08:35