podzielność
mala2: Udowodnij, że liczna 198816− 1 jest podzielna przez 3.
26 maj 01:22
POKÓJ: skorzystaj kilka razy ze wzoru a2 − b2 = (a−b)(a+b)
26 maj 01:42
Pestek: użyję kongruencji:
1988 == 2 (mod 3)
1988
2 == 4 (mod 3)
4 == 1(mod 3)
1988
2 == 1 (mod 3) cecha przechodności
(1988
2)
8 == 1
8 (mod 3)
1988
16 == 1 (mod3)
a ponieważ 1 == 1 (mod 3)
więć ich różnica daje 0 (mod 3) czyli jest ona podzielna przez 3

Matematyka elementarna:
1988
16 − 1 = (1988
2)
8 − 1
8 = (1988
2 − 1)((1988
2)
7 + (1988
2)
6 + ... + (1988
2) + 1) =
1317381*3((1988
2)
7 + (1988
2)
6 + ... + (1988
2) + 1) c.n.u
26 maj 01:47
Pestek: albo tak jak napisał POKÓJ
26 maj 01:49
mala2: Dziękuję. Nie wiem, czy to nie jest zbyt mądre na moje możliwości.
26 maj 12:12
Piotr: O Pestek, potrzebuję Twojej pomocy, czy mógłbym prosić o jakieś namiary na Ciebie ;>?
1 lip 19:05
Piotr: Jeśli możesz, odezwij się na maila phi3thia[at]gazeta.pl gdzie [at] to @
1 lip 19:16
AS: Korzystam z rozkładu na iloczyn
a16 − 1 = (a4 − 1)*(a4 + 1) = (a2 − 1)*(a2 + 1)*(a4 + 1) =
(a − 1)*(a + 1)*(a2 + 1)*(a4 + 1)
Wystarczy teraz sprawdzić podzielność przez 3 dwumiany a − 1 lub a + 1
W zadaniu a = 1988
a − 1 = 1988 − 1 = 1897 = nie jest podzielne przez 3
a + 1 = 1988 + 1 = 1989 = 3*663 − jest podzielne przez 3
a więc i nasza liczba jest podzielna przez 3 − koniec , kropka.
2 lip 09:46
AS: Korekta
a16 − 1 = (a8 − 1)*(a8 + 1) = (a4 − 1)*(a4 + 1)*(a8 + 1) = ...
2 lip 11:03
KUCHNIA: Najlepiej tak, jak radzi mój sąsiad POKÓJ.
2 lip 15:21