bezwzglednma
kwadrat: Dla jakich wartości parametru m ∊ R równianie |x| (m − 3) ⋅7 − 2m + 1 = 0 ma dwa różne
rozwiązania?
26 maj 00:52
kylo1303: doprowadz do postaci: |x|= ...... i to cos po prawej musi byc dodatnie.
26 maj 01:07
kwadrat:
26 maj 01:09
kwadrat: |x|=2m−17m−21
26 maj 01:09
kwadrat: x=2m−17m−21 v x=−2m+17m−21
26 maj 01:12
kwadrat:
26 maj 01:16
kylo1303: | | 2m−1 | |
twoje wyrazenie: |
| musi byc dodatnie. Jezeli prawa strona bedzie dodatnia to |
| | 7*(m−3) | |
beda 2 rozwiazania. Jesli bedzie =0 to bedzie jedno rozwiazanie, a jesli mniejsza od 0 to
bedzie zbior pusty.
26 maj 01:43
picia: kylo1303 dobrze kombinuje ale nie jest pewny czy to jest dobrze. zaznaczam ze nie cieprie
wartosci bezwzglednej i jestem z niej slaby
26 maj 01:50
kylo1303: Nie do konca zrozumialem twoja wypowiedz. Ja dobrze kombinuje, czy ty? Jego rozwiazanie
jest dobre, ale pod warunkiem ze prawa strona jest dodatnia, czyli trzeba rozwiazac cos
takiego:
Rozwiazanie tej nierownosci bedzie rozwiazaniem zadania.
26 maj 02:12