wartość
kwadrat: Dla jakich wartości parametru m równanie |x
2 − 6x + 8|+ |x
2 − 6x + 5| = m ma co najmniej
trzy pierwiastki rzeczywiste
25 maj 23:24
Maslanek: Ma dla jakiegoś w ogóle?
Po rozpisaniu modułów wyjdą nam równania kwadratowe, więc będziemy mieć max dwa rozwiązania...
Ale co ja tam mogę wiedzieć xD
25 maj 23:27
Mila: Poszukaj , bo już to komuś rozpisałam. Ładny wykres wychodzi.
25 maj 23:33
Maslanek: Mam przynajmniej rację?
25 maj 23:41
Mila:
f(x)=f(x)=|(x−2)(x−4)|+|(x−1)(x−5)|
1) x≤1
f(x)=2x2−12x+13
2) x>1i x≤2
f(x)=3
3) x>2 i x<4
f(x)=−2x2+12x−13
4) x≥4 ix<5
f(x)=3
5) x≥5
f(x)=2x2−12x+13
mam nadzieję, że nie ma pomyłki w przepisywaniu z kartki.
Musisz przytomnie rozważyć
25 maj 23:48
Maslanek: No tak. Właściwie to w tych krótkich przedziałach to możliwe...

Nie rozpatrywałem przypadków, tylko ot tak rzuciłem słowa

Idę spać. Dobranoc
25 maj 23:49
Mila: Dobranoc, a liczba rozwiązań ciekawa.
25 maj 23:51