pochodna funkcji
pochodna funkcji: Pochodna funkcji
jak obliczyć
7√(7x+5)5
25 maj 23:21
Maslanek: | 5 | | 1 | | 5 | |
| * |
| * 7 = |
| |
| 7 | | 7√(7x+5)2 | | 7√(7x+5)2 | |
25 maj 23:24
pochodna funkcji: z jakiego wzoru korzysta sie przy takim czyms?
25 maj 23:25
Maslanek: Funkcja złożona (w tym przypadku z dwóch albo trzech funkcji, ja trochę uprościłem)
25 maj 23:28
Basia:
po kolei:
n√........... = (...........)
1/n
(x
α)' = αx
α−1
[
7√(7x+5)5) ]' = [ [(7x+5)
5]
1/7]' = [(7x+5)
5/7]' =
| 5 | |
| *(7x+5)(5/7)−1*(7x+5)' = |
| 7 | |
26 maj 08:58