szeregi
luki: | | nn | |
1) ∞∑ n=1 |
| |
| | 3 do potegi n *n! | |
3)
∞∑ n=1 U{(n!)
3{2
n2}
chodzi mi o rozwiązanie tych szeregów bo mi nie wychodzą
25 maj 22:58
Krzysiek: to pokaż co Tobie wyszło, z jakich kryteriów korzystałeś
25 maj 23:01
Godzio:
d'Alembert
| (n + 1)n + 1 | | 3n * n! | |
| * |
| = |
| 3n + 1 * (n + 1)! | | nn | |
| | n + 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )n * |
| = ( |
| )n * |
| → |
| < 1, zbieżny |
| | n | | 3 | | | | 3 | | 3e | |
2,3 tak samo
| | n + 1 | | 1 | |
4) n√[ (n + 1)/n ]n2 = ( |
| )n = (1 + |
| )n → e > 1, rozbieżny |
| | n | | n | |
25 maj 23:01
luki: | | (n+1)n+1 | |
ok ,a czemu w 1 nie zostanie |
| ? |
| | 3*nn | |
27 maj 15:20
luki: sorry juz wiem gdzie miałem błąd dzieki za pomoc
27 maj 15:25
luki: | | n+1 | |
a w 3 wyszło mi cos takiego |
| =∞ i to jest rozbiezny natomiast w odp jest zbiezny |
| | 2 | |
27 maj 15:52
Krzysiek: | | (n+1)3 | |
w 3 wychodzi: |
| |
| | 22n+1 | |
27 maj 16:04
luki: troche to dziwne, w mianowniku powinno byc chyba 2(n+1)2? − 2 do potegi n+1i do potegi n
27 maj 17:05
luki:
28 maj 18:38
Krzysiek: jak silnie rozpiszesz zostaje: (n+1)
3 jak rozpiszesz funkcję wykładniczą:
| | 2n2 | | 1 | |
to otrzymujesz: |
| = |
| |
| | 2(n+1)2 | | 2n2 +2n+1 −n2 | |
28 maj 18:44
luki: a co się dzieje z 2n2 ?
28 maj 20:27
Krzysiek: | | ab | | 1 | |
z licznika? |
| = |
| |
| | ac | | ac−b | |
28 maj 20:30
luki: nic mi to nie mowi
28 maj 21:28
luki:
29 maj 21:53