matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Macierze-układy równań z parametrem
dominika665:
Zbadać ilość rozwiązań układu w zależności od parametru a ax + y =2 3x − y =1 x + 4y =a
25 maj 22:47
Basia:
najprościej chyba będzie metodą eliminacji Gaussa w1+w2 i w3+4*w2 a+3 0 |3 3 −1 |1 13x 0 |a+4
a+4
z tego masz od razu x=
13
a+4
(1) (a+3)*
= 3
13
i sprawdź dla jakich a to równanie ma rozwiązania / nie ma rozwiązań potem
3(a+4
(2)
− y = 1
13
3(a+4)
y =
− 1
13
czyli wszystko zależy tylko od równania (1)
26 maj 11:07