prosze wytłumaczcie mi krok po kroku
marta : Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A =(1:−1) B =(−3:4) C =(3:4)
a) Napisz równanie prostej AB
b)Oblicz odległość wierzchołka C od boku AB
c)Oblicz długość boku AB
d)oblicz pole trójkąta ABC
25 maj 21:00
25 maj 21:04
Sławek: a pierwszym liczysz układ równań:
−1 = a +b => b = −1 − a
4 = −3a + b
4 = −3a −1 −a
−4a = 5
a = −45
b = −95
y = −45x −95
25 maj 21:05
marta : nic z tego nie rozumię pomóż mi
25 maj 21:05
Sławek: sorka, spieprzyłem

a oczywiście = −
54
25 maj 21:06
Sławek: b = 14
25 maj 21:07
Sławek: wiesz jaki jest wzór na funkcję liniową? y = ax + b
Robisz układ równań.
w pierwszym za y podstawiasz −1 a za x 1
a w drugim za y 4 a za x −3
i wyliczasz a a potem b
25 maj 21:09
marta : ok co dalej
25 maj 21:11
Sławek: jak wyliczysz a i b to podstawiasz to pod wzór y = ax + b i wsio
25 maj 21:11
25 maj 21:13
25 maj 21:13
Sławek: |AB|*odległość c od AB / 2 = POLE
25 maj 21:16
marta : Sławeksławek napisz mi to kroczek po kroczku bardzo Cię proszę
25 maj 21:23
marta : bardzo prosze bardzo bardzo bardzo
25 maj 21:25
Sławek: musisz sama policzyć a przynajmniej spróbować , bo ja bym to tu pisał do jutra chyba

Policzę Ci jedynie długość AB bo to się w miarę da:
|AB| =
√(−3−1)2 + (4+1)2
|AB| =
√16+25
|AB| =
√41
25 maj 21:28
marta : tylko ze ja nie wiem co mam podstawić pod ten wzór b)
25 maj 21:31
25 maj 21:32
marta : to co napisałeś teraz to ma tak zostac ?
25 maj 21:33
Sławek: najpierw sprowadzasz wzór tej prostej co wyznaczyliśmy do takiej formy:
y = −
54x +
14
4y = −5x + 1
4y + 5x −1 = 0
wg. wzoru Twoje A = 5 B = 4 C = −1
a X
0 = 3 Y
0 = 4
i te dane podstawiasz do tego wzoru co Ci wysłałem i liczysz
25 maj 21:35
marta : Sławek bardzo dziękuję
25 maj 21:36
Sławek: to
√41 to tak ma zostać i to jest podpunkt c.
masz już zrobione a i c , zrób tylko b i d. Wyżej masz instrukcje jak zrobić b
25 maj 21:36
Sławek: proszę
25 maj 21:40