;/
Jacek: Moglby ktos spr ?
ROWNANIA WYMIERNE
x=−8?
25 maj 19:54
podkowa: dobrze jest
25 maj 19:55
Jacek: dzieki
25 maj 19:58
picia: ok
25 maj 19:58
Jacek: PODKOWA POMOCY.
ten przyklad umialem , a moglabys mi ten pomoc rozpisac?
rowniez rownanie wymierne
25 maj 19:59
picia:
zrob zalozenie i wymnoz na krzyz.
25 maj 20:05
Jacek: dla mnie to nie takie proste

dlatego proze o rozpisanie
25 maj 20:06
picia:
teraz wiesz jak wymnozyc?
25 maj 20:08
Jacek: wez napisz tak jak ma byc

plissss
25 maj 20:12
25 maj 20:15
Sławek: 2x+4 = 0 , lub x−1 = 0 lub 2x−1 = 0
x = −2 lub x = 1 bo nie może być 1/2 bo nie należy do dziedziny
25 maj 20:17
picia:
(x−1)(2x−1)=2x+4
25 maj 20:17
picia: jakim cudem wyszly Ci 3 wyniki
25 maj 20:18
Sławek: bo mi się pomyliło i potraktowałem licznik jako mnożenie a nie jako odejmowanie
25 maj 20:21
Jacek: to jak powinno byc?:(
25 maj 20:22
picia:
2x2−5x−3=0
licz Δ i x1, x2
25 maj 20:24
Jacek: | 2x+4 | | x−1 | |
| = |
| a potem (x−1)(2x−1)=2x+4 i 2x2−5x−3=0 tak? dobra kolejnosc bo nie |
| 2x−1 | | 1 | |
wiem czy sie nie podubilem
25 maj 20:28
picia: spojrz wyzej
25 maj 20:31
jacek: wlasnie z tego wyzej juz siepogubielm . nie wiem co z czym tu sie juz je

ajaj
25 maj 20:32
picia: no wymnozone jest na krzyz i zredukowane.
25 maj 20:33
anka: czyli tak jak napisalem wyzej jest dobrze?
25 maj 20:38
picia: a ja nie wiem co pisalas.nie widze Twojego postu. sprawdz czy Ci wyszlo jak mi i juz.
25 maj 20:41