matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz dziedzinę wyrażenia wymiernego
ania:
wyznacz dziedzinę wyrażenia wymiernego
2x+1
a)
x
3
−5x
2
(2x−1)(x+4)
b)
4x
2
−1
8−2x
2
c)
(x−1)(x+2)
25 maj 19:33
podkowa:
a) x
3
−5x
2
≠0 x
2
(x−5)≠0 x≠0 i x−5≠0 x≠5 D=R\{0,5}
25 maj 19:37
picia:
b)(2x−1)(2x+1)≠0
1
1
x≠
x≠ −
2
2
1
1
D=R\{−
;
}
2
2
25 maj 19:42
podkowa:
c)D=R\{−2,1}
25 maj 19:44