matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tangens kąta zawartego
Mateusz:
Tangens kąta zawartego między dłuższą przekątną rombu a jego bokiem jest równy 3/4. Oblicz stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w ten romb.
25 maj 19:30
Eta:
3
3x
tgα=
=
, x>0
4
4x
z tw. Pitagorasa: a
2
= 16x
2
+9x
2
⇒ a= 5x
8x*6x
24x
h= 2r , P(rombu) = a*h =
⇒ h=
2
5
12
to: r=
x
5
144π
P(rombu)= 12x
2
i P(koła wpisanego) =
x
2
25
P(rombu)
= ........ dokończ
P(koła)
25 maj 21:47