pomocy;/
Janek: Wyznacz dziedzine funkcji wymiernych
25 maj 19:28
Mateusz:
mianownik zawsze ≠0 czyli rozwiąż:
4x+3≠0
25 maj 19:29
Janek: Prosze wez mi rozpisz

bo nie kumam
25 maj 19:31
25 maj 19:32
Janek: czyli to bedzie tak ? 4x+3≠0
4x=−3 / 4
25 maj 19:39
podkowa: 4x+3≠0 /−3
4x≠−3 /:4
25 maj 19:40
podkowa:
25 maj 19:40
Janek: | | 4x−1 | |
a jak zrobic f(x)= |
| |
| | 2x2−6 | |
25 maj 19:44
Janek: a i dzieki podkowa
25 maj 19:44
podkowa: 2x2−6≠0
x2≠3
x≠√3 , x≠−√3
D=R\{√3,−√3}
25 maj 19:47
Aga: podkowa jestes wielka . mam ostatni przyklad , pomozesz?
25 maj 19:49
podkowa: jak będe w stanie to pomoge
25 maj 19:50
Janek: | | 3x5−4 | |
napewno  f(x)= |
| |
| | x2+x−6 | |
25 maj 19:51
podkowa: x2+x−6≠0
Δ=25
√Δ=5
x1≠−3
x2≠2
D=R\{−3,2}
25 maj 19:53
Janek: wiedzialem

wielkie dzieki
25 maj 19:55