Ciag arytmetyczny i geometryczny.
Satrapa: Dany jest ciag (a,1,c) i jest to ciag arytmetyczny. Jesli do trzeciez z liczb dodamy 16 bedzie
to ciag geometryczny. Wyznacz oba ciagi.
25 maj 18:12
Mila: 2*1=a+c wlasność ciągu arytmetycznego
a,1,c+16 ciąg geometryczny
12=a*(c+16) własność c. geom.
a+c=2 i
a*(c+16)=1rozwiąż układ
25 maj 18:21
Satrapa: Tak myślałem właśnie ale chciałem sie upewnić ;> Dziekuje !
26 maj 10:22
Satrapa: Mógłby ktoś to rozpisać krok po kroku bo chyba gdzieś zle to zrobilem. Z gory dziekuje
26 maj 12:10
mala2: Dobrze przepisana treść zadania?
Mnie a1 wychodzi z pierwiastkiem w mianowniku.
26 maj 23:05
Mila: Też mi wychodzi z pierwiastkiem.
26 maj 23:08
mala2: No to się uspokoiłam.
26 maj 23:19