proszę opomoc
marta : czy ktoś by mi mógł wytłumaczyć dziedzinę funkcji w układzie nierówności potrafie wyznaczyć
pojedyncze ale mam problem z wyznaczeniem 2 dziedzin
25 maj 16:39
Patronus: Daj przykład
25 maj 16:42
marta : ukł równań −x2+4≤0 x2.>0
25 maj 16:47
Buuu: Iloczyn dwóch dziedzin.
25 maj 16:49
marta : 1)x∊(−∞,−2> <2,+∞)
2)x∊(−∞,0) (3,+∞) i jak wyznaczyc wspólną dziedzinę
25 maj 16:50
Patronus: i w pierszej i drugiej nierówności mamy D = R
25 maj 16:51
marta : nie wiem jak
25 maj 16:51
marta : wytłumacz
25 maj 16:51
Buuu: D1:x∊<−2,2>
D2:x∊{0}
D = D1 ∩ D2 : x∊{0}
25 maj 16:51
Patronus:

narysuj sobie = (−
∞−2> ∪ (3;
∞)
25 maj 16:52
marta : w klasie narysowali −2 zamkniete na lewo 0 otwarte na lewo 2 domkniete na
prawo 3 otwarte na prawo
25 maj 16:53
Buuu: Łoj D2 błąd.
D2: x∊R\{0}
25 maj 16:53
marta : właśnie tak było nie wiem dlaczego?
25 maj 16:53
marta : dlaczego nie jest wszystko na prawo ?
25 maj 16:55
marta : i dlaczego nie jest D od −2 +∞
25 maj 16:55
marta : Patronus:
prosze wytłumacz dlaczego −2 i 0 jest w lewo
25 maj 16:58
Buuu: Wspólna dziedzina to iloczyn zbiorów, czyli takie przedziały, gdzie oby dwie dziedziny istnieją
wspólnie.
25 maj 16:58
marta : Buuu zgadza sie czyli to co jest po lewo i to co jest po prawo jest dziedziną ale wytłumacz
mi dlaczego −2 i 0 jest w lewo
25 maj 17:01
25 maj 17:03
marta : Buuu:to jest dlamnie niezrozumiałe na co trzeba zwrócic uwage przy zapisywaniu
25 maj 17:05
marta : wszystko sie zgadza ale na 1 ukł a na 2 nie potrafię czy cos jest zemna nie tak?
25 maj 17:09
Buuu: Daj jakis przykład to wytłumaczę
25 maj 17:12
marta : przy rysowaniu patrzymy na znaki i przy 2 i − 2 jest ≤ czyli rzeczywiscie −2 powinno
byc w lewo to dlaczego 2 jest w takim razie w prawo ?
25 maj 17:14
marta : Buuu: no cały czas ten sam przykład nie do końca rozumię
25 maj 17:15
Buuu: Ten przykład:
−x
2+4≤0
x
2>0
25 maj 17:18
marta : 1) (−∞,−2> < 2,+∞)
2) (0,+∞) i co dalej
25 maj 17:33
marta : −2 w lewo 0 w prawo −2 w lewo
25 maj 17:35
marta : czy tak D (o,2)
25 maj 17:38