matematyka i geometria pilne prosze o wykonanie zadań
Karolina: 1) dane sa wielomiany
w(x)=4x 3−2x do kwadratu− 5x+2 oraz 2(x)=x−3
oblicz
a) w(x)+2(x)
b) w(x)−2(x)
c) w(x)*2(x)
d) w(x):2(x)
2) ustal dziedzinę wyrażenia
X
_____________
(x+2)(x−3)(2x−5)
oblicz wartość tego wyrażenia dla x=1 oraz x=−2
3) Pole wycinka koła ma 25cm2, a jego obwód 20cm. oblicz promień wycinka koła
25 maj 16:30
picia:
2. mianownik ≠ 0
25 maj 16:31
Karolina: a możesz mi to rozpisać
25 maj 16:33
Buuu: 1) zapisz te wielomiany po ludzku.
2) D:x∊R/{−2, 212, 3}
3) Gdzie π zgubiłaś?
25 maj 16:35
Karolina: nie było czegoś takiego
25 maj 16:36
k: 2.
x+2≠0
x−3≠0
2x−5≠0
D=R\{−2, 2.5, 3}
25 maj 16:36
picia:
(x+2)(x−3)(2x−5)≠0
x≠ −2 x≠3 x≠2,5
D=R\{−2;2,5;3}
25 maj 16:36
Karolina: dzięki
25 maj 16:36
Karolina: ale w drugim zadaniu jest ułamek u góry jest x
25 maj 16:38
picia: ja sie pozegnam.
w zad1 nic nie widac
w zad3 brakuje π
25 maj 16:39
picia: to nie ma znaczania. nie mozesz dzielic przez 0 dlatego to sie liczy.
25 maj 16:40
Buuu: U góry może byc cokolwiek, na dole nie może być 0.
25 maj 16:40
Karolina: rozwiążcie to proszę no
25 maj 16:41
Basia: ⇒Buuu
ad.3 nie musi być z π
25 = 10r − r
2
r
2 −10r + 25 = 0
(r−5)
2 = 0
r=5
25 maj 16:41
Buuu: Oczywiście Basiu, że nie musi być "pi"

. Po nieczytelnym zadaniu 1 wydaje mi się, że Karolina
raczej π nie wstawiła
25 maj 16:45
Karolina: a 2 zadanie umiecie
25 maj 16:54
Buuu: Drugie zostało zrobione, tzn dziedzina wyznaczona chyba przez 4 userów.
Wartośc dla x=1:
| 1 | |
| =oblicz |
| (1+2)(1−3)(2*1−5) | |
25 maj 16:56
Karolina: ale musi być rozpisane
25 maj 16:58
Buuu: picia o 16:36 rozpisała wystarczająco.
25 maj 17:00
Karolina: i jak tak napisze to będzie dobrze
25 maj 17:01
Buuu: tak
25 maj 17:02
Karolina: a 3 jest dobrze
25 maj 17:03
Buuu: Basia jak zwykle zrobiła dobrze
25 maj 17:10
Karolina: a pierwsze Basia zrobi
25 maj 17:12
Buuu: A pierwsze jest napisane nieczytelnie
25 maj 17:15
Karolina: zad 1)
w(x)=4x*3−2x2−5x+2 oraz 2(x)=x−3
oblicz:
a) w(x)+2(x)
b) w(x)−2(x)
c) w(x)*2(x)
d) w(x):2(x)
25 maj 17:20
Karolina: już poprawiłam
25 maj 17:21
Karolina: pomożecie mi
25 maj 18:12
Karolina: 2) ustal dziedzinę wyrażenia
______x________
(x+2)(x−3)(2x−5)
oblicz wartość tego wyrażenia dla x=1 oraz x=−2
Błagam zróbcie mi to
25 maj 18:22
picia: nie mam teraz czasu
dziedzine Ci juz wyznaczylem.
dla x= −2 nie mozesz liczyc bo nie nalezy do dziedziny. dla x= 1 to po prostu podstaw
wszedzie za x=1 i oblicz. to proste.
25 maj 18:33