...
nie wiem : Oblicz wartość wyrażenia x3 + 3x dal
x = 3√ √5 + 2 − 3√ √5 − 2
Pomocy!
25 maj 16:05
Basia:
(a−b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
x3 = (√5+2) − 33√(√5+2)2*(√5−2) +33√(√5+2)(√5−2)2 − (√5−2) =
√5+2 −√5+2 − 33√(√5+2)(5−4) + 33√(5−4)(√5−2) =
4 − 33√√5+2 + 33√√5−2
czyli
x3+3x =
4 − 33√√5+2 + 33√√5−2 + 33√√5+2 33√√5−2 = 4
25 maj 16:11
nie wiem : dziękuję ^^
25 maj 16:12
Pat: Nie rozumiem tego przejścia nagle z 3 3√(√5+2)2*(√5−2) do 3 3√(√5+2)(5−4)
7 cze 16:18
PW: Na zasadzie (a−b)(a+b) = a2−b2:
(√5 + 2)2(√5 − 2) = (√5 + 2)(√5 + 2)(√5 − 2) =
=(√5 + 2)(√52 − 22) =
= (√5 + 2)(5 − 4) = √5 + 2
7 cze 20:00
Sylwia: x√3=3
5x√2=8
x√6=√3
11 paź 19:30
Janek191:
x
√3 = 3 / :
√3
x =
√3
=======
x
√6 =
√3 / :
√6
=======
11 paź 19:38