Zadanie z fizyki, kondensatory
maniek: Proszę o to pomoc w rozwiązaniu zadania z fizyki
Kondensator o pojemności C1= 60 mikroF naładowano do napięcia U=200V i po odłączeniu od niego
źródła napięcia, dołączono do niego drugi kondensator o pojemności C2=40 mikroF.
a)Oblicz ładunek zgromadzony na kondensatorze o pojemności C1.
Mi wyszło 12 mC
b)Porównaj napięcia na obydwu kondensatorach.
Próbowałem rozwiązać, ale nie wiem czy dobrze wyszło U2=300V
c) Korzystając z porównania z punktu b) i z wyniku z punktu a), oblicz ładunki na
poszczególnych kondensatorach.
Część próbowałem zrobić, ale nie wiem czy dobrze robiłem.
Za odpowiedzi dziękuję
25 maj 15:41
maniek:
25 maj 17:55