;/
Nowa: Rownania wymierne
25 maj 15:21
Buuu: a) zał: x ≠ −1, x ≠ −5
Rozwiązanie: na krzyż!
25 maj 15:24
Basia:
założenia (mianowniki≠0) a potem mnożenie "na krzyż"
25 maj 15:24
TOmek: a) Dziedzina x≠−1 i x≠−5 D=R\{−5,−1}
na krzyz mnozysz 7*(x+5)=3*(x+1)
25 maj 15:24
Nowa: Nie kumam tego ni w zab a w poniedzialek mam z tych dwoch przyklad pisac poprawe. Moglby mi
ktos opisac to dokladnie . Bardzo prosze bede wdzieczna
25 maj 15:26
picia:
3(x+1)=7(x+5) dalej dasz rade
25 maj 15:31
Nowa: Nie dam . aj:( nie kumam tego ni w zab ajaj
25 maj 15:32
Buuu: Mianowniki muszą być różne od zera. Pamiętaj cholero nie dziel przez zero ( w '45 w Hiroszimie
próbowali).
Dla przykładu a) mamy:
x + 1 ≠ 0
x ≠ −1
oraz
x + 5 ≠ 0
x ≠ −5
Wymnażamy na krzyż:
7x+1=3x+5
7 * (x + 5) = 3 * (x + 1)
7x + 35 = 3x + 3
4x = −32
x = −8
Jeżeli x wyszedłby ci taki jaki nie może być ze względu na mianownik, to nie może on byc
rozwiązaniem. Jeżeli był to jedyny wynik piszemy: x∊∅
25 maj 15:32
Nowa: Buuu i to jest caly punkt a ? Kurcze nie wiem jak Ci dziekowac
25 maj 15:33
Buuu: W ostatnim zdaniu:
był = *byłby
25 maj 15:33
Dzasta: I to koniec a?
25 maj 15:37
Buuu: To koniec. Podpunkt b) należy rozwiązać podobnie.
25 maj 15:37
Nowa: Buuu jestes wielki /a.

a w b pomozesz mi ?:(
25 maj 15:39
Buuu: Najpierw samodzielnie

wypisz czym x nie może być.
25 maj 15:43
Dzasta : nie umiem naprawde . To jest jedyna rzecz w matmie ktorj nie moge pojac
25 maj 15:44
Nowa: sory siostra mi zmienila nick
25 maj 15:45
picia: czego nie mozesz pojac w tym ze NIE WOLNO dzielic przez 0
25 maj 15:48
Mila: 2x−4=(x−1)*(2x−1)
2x−4=2x
2−x−2x+1
2x−4=2x
2−3x+1
2x
2−3x+1−2x+4=0 teraz dokończ
25 maj 17:54