pomocy.pomiedzy nie umialam zrobic kresek ;/
Martyna: Działania na wyrazeniach wymiernych
x + 4 =
x−3 x
25 maj 14:25
25 maj 14:26
Pepsi2092:
Zaczynasz od wyznaczenia dziedziny
x−3≠0 i x≠0
D=R\{0,3} dalej wspólny mianownik i proste działania
25 maj 14:27
25 maj 14:28
Martyna: a moglabym prosic o rozpisanie tego .. zeby miec dobry wzor zeby kolejne rozwiazac?bardzo
prosze
25 maj 14:29
picia: w pierwszym ulamku w mianowniku jest 4x−3 czy x−3?
25 maj 14:31
Basia:
założenia: x≠0 i x≠3
| | x | | 4 | | x2+4(x−3) | | x2+4x−12 | |
L= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | x−3 | | x | | x(x−3) | | x(x−3) | |
y=x
2+4x−12
Δ = 16−4*1*(−12) = 16+4*12 =16+48 = 64
√Δ=8
x
2+4x−12 = (x+6)(x−2)
i tyle, chyba, że miałaś co innego zrobić
25 maj 14:31
Martyna: bardzo dziekuje . polecenie mialam takie jak napisalm wiec pewnie jes dobrze
25 maj 14:32