Zadanie proszę i sprawdzenie.
Michał: Witam zrobiłem zadanie: Liczby 4x, −4, 5x, są kolejno pierwszym, drugim i trzecim wyrazem
rosnącego ciągu geometrycznego. Wyznacz x i oblicz czwarty wyraz tego ciągu.
(−4)2=4x*5x
16=20x2
x2=45
x=2√55 lub x=−2√55
8√55, −4, 2√5 lub −8√55, −4, −2√5
Żaden z nich nie jest rosnący.
I teraz nie wiem czy to jest dobrze obliczone. Proszę o pomoc.
25 maj 13:44
Basia:
policzone wszystko masz dobrze i rzeczywiście żaden nie jest rosnący
prawdopodobnie miało być "monotonicznego" albo "malejącego"
25 maj 14:12