:P
POKÓJ: Trivial masz chwilkę ?
25 maj 12:21
Trivial: Może
25 maj 13:44
Trivial: to o co chodziło?
26 maj 11:37
POKÓJ: tzn mam problem z szeregami
26 maj 11:51
Trivial: Możesz rzucić. <:
26 maj 11:55
POKÓJ: np Takie zadanie :
Napisać sumy częściowe szeregów oraz znaleźć ich granice.
e)n=1∑∞(x1/2n+1 − x1/2n−1)
akurat z rozpisaniem tego nie mam problemów :
3√x − x +5√x − 3√x + 7√x − 5√x + ... + x1/2n+1 − x1/2n−1 = x1/2n+1 − x
ale mam teraz problem z granicą.
26 maj 11:58
POKÓJ: oraz takie :
Mając daną sumę częściową znaleźć ogólny wyraz szeregu oraz jego sumę :
w tym to kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
26 maj 12:00
Trivial:
Pierwsze:
∑
n=1..N (x
12n+1 − x
12n−1)
= ∑
n=1..N x
12n+1 − ∑
n=1..N x
12n−1
= x
12N+1 + ∑
n=1..N−1 x
12n+1 − ∑
n=2..N x
12n−1 − x
= x
12N+1 − x.
Czyli suma częściowa dobrze. Granica jest prosta.

lim
n→∞ (x
12n+1 − x) = lim
n→∞ (
2n+1√x − x) = 1−x.
26 maj 12:11
Trivial:
Drugie.
Zaczniemy od prostszej części, tj. znalezienia sumy szeregu (oznaczoną przez S). Mając daną
sumę częściową S
n jest to dość łatwe:
| | n+1 | |
S = limn→∞ Sn = limn→∞ |
| = 1. |
| | n | |
Co do ogólnego to trzeba się zastanowić (zastosować jakiś proces odwrotny).
26 maj 12:19
Trivial: Aha, można po prostu zrobić stary dobry trik: a
n = S
n+1 − S
n.
26 maj 12:22
POKÓJ: Dziękuję

Troszkę mi się rozjaśniło.
26 maj 12:29
Pestek: chyba an = Sn − Sn−1
26 maj 16:04
Trivial: A tak, rzeczywiście.
26 maj 17:14