plisssss
MAJKA: | | 3n−1 | |
sprawdz czy ciag an= |
| jest arytmetyczny |
| | 2 | |
25 maj 11:51
POKÓJ: sprawdź czy :
an+1 − an = c gdzie c jest jakąś liczbą.
25 maj 11:53
MAJKA: nie rozumiem jaka liczba c

skad ona sie bierze
25 maj 12:02
POKÓJ: an+1 − an = c
ty masz obliczyć wartość wyrażenia :
an+1 − an i jeżeli
wyjdzie ci jakaś liczba rzeczywista c : −5 albo −15 albo −π albo 0 to ciąg jest arytmetyczny.
jednak jeżeli c nie wyjdzie liczbą rzeczywistą np : 5n + 5 albo 7n + 9 albo n100 − n55
to ciąg nie jest arytmetyczny.
25 maj 12:04
MAJKA: aha juz licze
25 maj 12:08
MAJKA: c= −1
25 maj 12:11
POKÓJ: nie
25 maj 12:13
MAJKA: :(
25 maj 12:14
MAJKA: to jak to zrobic
25 maj 12:15
MAJKA: za n moge podstawic jakas liczbe?
25 maj 12:16
POKÓJ: a ile ci wyszedł an+1
25 maj 12:16
MAJKA: podstawilam za n2 i wyszlo mi =1
25 maj 12:17
MAJKA: nie liczylam tego jak
25 maj 12:18
POKÓJ: po prostu za n podstaw n+1 i wylicz.
dla przykładu :
an = 5n + 7
an+1 = 5(n+1) +7 = 5n + 5 + 7 = 5n + 12
25 maj 12:19
25 maj 12:25
MAJKA: co teraz mam wyliczy 3n−an

=0 wtedy
25 maj 12:26
POKÓJ: Jakim cudem wyszło ci to 3n ?
25 maj 12:29
MAJKA: z tego rownania co podalam
25 maj 12:45
POKÓJ: | 3(n+1) − 1 | | 3n + 3 − 1 | | 3n + 2 | |
| = |
| = |
| i tak zostawiamy. |
| 2 | | 2 | | 2 | |
25 maj 12:47
MAJKA: i to jest koniec zadania?
25 maj 13:30
picia: nie. teraz zrob an+1−an
25 maj 13:33
MAJKA: wychodzi mi znow 1
25 maj 13:42
MAJKA: czarna magia
25 maj 13:44
25 maj 13:46
MAJKA: nie nie nie wyjdzie mi tyle
25 maj 13:47
25 maj 13:48
picia: no
| 3n+2−(3n−1) | | 3n+2−3n+1 | | 3 | |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
25 maj 14:04