zadanko
MAJKA: dla jakich wartosci parametru p i q wielomiany W(x)=(x+1)(px+q)−x
2 oraz V(x)=2x
2+5x+2 sa
rowne
25 maj 11:48
POKÓJ: 1. Uporządkuj wielomian W(x)
2. Porównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach.
Jest również inna metoda. Możesz spróbować sprowadzić wielomian P(x) do postaci wielomianu W(x)
i od razu odczytać współczynniki. Jednak moim zdaniem łatwiej jest zrobić korzystając z tych
dwóch kroków które podałem wyżej.
25 maj 11:51
MAJKA: jak sie porzadkuje ten wielomian?
25 maj 12:00
POKÓJ: Najpierw wymnóż nawiasy.
25 maj 12:02
MAJKA: W(x)=(px2+qx+px+q)−x2
25 maj 12:04
POKÓJ: teraz poszukaj czy gdzieś masz takie same potęgi x. Jeżeli tak to wyłącz x2 przed nawias w
tych potęgach.
25 maj 12:05
MAJKA: no sa ale nie wiem czy dobrze zapisalam
W(x)=(x(px+q+p)+q)−x2
25 maj 12:07
POKÓJ: w(x) = (px
2 + px + qx + q) − x
2 = px
2 − x
2 + px + qx + q =
p
x2 −
x2 + p
x + q
x + q =
25 maj 12:12
MAJKA: x(px−x+p+q)+q
25 maj 12:21
POKÓJ: x przy odpowiednich potęgach

Nawet ci ładnie oznaczyłem to kolorkami co masz wyciągnąć przed nawias
25 maj 12:25
MAJKA: hmmm ladnie tak
2x(p+p+q+q)=2x(2p+2q)
25 maj 12:29
POKÓJ: widzę że lubisz nawiasy. To może tak :
(px2 − x2) + (px + qx) + q =
ogólnie chcemy to sprowadzić do postaci równania kwadratowego .
25 maj 12:31
MAJKA: hah ha no nie lubie ale tak mi wychodzi
25 maj 12:39
POKÓJ: Oznaczyłem ci w poście z 12:12 kolorkami co masz wyciągnąć.
Teraz dodałem odpowiednio nawiasy. Wystarczy że wyciągniesz z pierwszego coś i z drugiego i
powstanie ci funkcja kwadratowa.
25 maj 12:42
MAJKA: za cholere tego nie policze
25 maj 12:42
picia:
z pierwszego nawiasu co podal POKÓJ wyciagnij x2 a z drugiego x.
25 maj 12:52
MAJKA: czyli x2(p−1)+(p+q)+q
25 maj 12:56
MAJKA: czyli x2(p−1)+x(p+q)+q
25 maj 12:57
picia: zgubilas x
25 maj 12:57
picia: dobrze, przyrownaj do drugiego wielomianu
25 maj 12:58
MAJKA: ok
25 maj 13:12
MAJKA: (p−1)=2
(p+q)=5
q=2
25 maj 13:16
picia: no jeszcze trzeba to rozwiazac
25 maj 13:18
MAJKA: jesli za q podstawie 2 to nie yjdzie mi rownosc
25 maj 13:20
MAJKA: chociaz wyjdzie
a wiec
p=3
3+2=5
5=5
q=2
25 maj 13:22
picia: koniec zadania
25 maj 13:23
MAJKA: hmmma tak dla sprawdzenia podstawilam sobie do W(x) te luczby p i q i wychodzi cos takiego
2x2+5x+2
25 maj 13:27
MAJKA: wiec jak moga byc sobie rowne te rownania
25 maj 13:29
picia: dobrze ze sprawdzilas i teraz wiesz ze dobrze wyszlo

przeciez o to chodzilo by wielomiany byly
rowne
25 maj 13:31
MAJKA: aha czyli jakbym podstawila sobie za x jakac cyfre to nie musi byc rowne w(x) i v(x)
25 maj 13:34
picia: skoro maja ten sam wzor to przeciez wyjdzie tyle samo..
25 maj 13:35
MAJKA: a sorki popatrzylam na kolejne zadanie mam podobne..........no zgadza sie
25 maj 13:37
andrzej: prosta2x+By+3 jest prostopadła do prostej 3x−3y−2 wyznacz B
25 maj 13:46