wczoraj robilam podobnen ale bez dodatkowej liczby m tego nie wiem jak zrobic
ANULKA14: dla jakich wartosci parametru m rownanie x
2−mx+m+1=0 ma dwa pierwiastki rzeczywiste
25 maj 10:02
Basia:
a=1 b= (−m) c=m+1
policz Δ i rozwiąż nierówność Δ>0
25 maj 10:03
Mateusz:
Kiedy równanie kwadratowe ma dwa pierwiastki rzeczywiste kiedy Δ jest.....?
25 maj 10:05
ANULKA14: gdy Δ>0
25 maj 10:24
Basia:
no to napisz teraz jak wygląda tutaj Δ
25 maj 10:28
ANULKA14: Δ=m−4m−4
25 maj 10:46
Ajtek:
Δ=m2−4m−4
25 maj 10:48
Basia: no niezupełnie
Δ = b2−4ac = (−m)2−4*(m+1) = m2 −4m − 4
i teraz rozwiązujesz nierówność
m2−4m−4>0
Δm = (−4)2 − 4*1*(−4) = 16+16 = 2*16
√Δm = 4√2
policz m1 i m2
m∊(−∞;m1)∪(m2;+∞)
25 maj 10:49
Basia:
Ajtek znikam; pomożesz dalej ?
25 maj 10:51
Ajtek:
Basia jakieś pół godziny jeszcze będę

.
25 maj 10:52
Basia: no to na razie...............
25 maj 10:53
ANULKA14: m1=4√2
lub m2= −4√2
25 maj 10:58
ANULKA14: narazie pap
25 maj 10:59
Ajtek:
A przedziały
25 maj 11:00
ANULKA14: m∊(−∞;4√2 ) U (−4√2 ; +∞)
25 maj 11:05
ANULKA14: poprawnie?
25 maj 11:06
Ajtek:
Która liczba jest większa: −4
√2 czy 4
√2
25 maj 11:08
ANULKA14: wieksza to 4√2
25 maj 11:09
Ajtek:
Jeżeli mamy nierówność to zapisujemy np. od −∞, do mniejszego pierwiastka, a później od
większego pierwiastka do +∞, zapamiętaj to.
25 maj 11:10
Basia:
m
1 i m
2 są źle policzone
| | 4−4√2 | |
m1 = |
| = 2−2√2 = 2(1−√2) |
| | 2 | |
| | 4+4√2 | |
m2 = |
| = 2+2√2 = 2(1+√2) |
| | 2 | |
25 maj 11:10
Ajtek:
Basia, nie zwróciłem uwagi na to

.
Ja znikam, do popołudnia

.
25 maj 11:11
ANULKA14: czyli m∊ (−∞;2(1−√2)) U (2(1+√2 ); +∞)
25 maj 11:25
ANULKA14: do popoludnia, akurat od wpoldo 4 mam egzamin z majcy.......

25 maj 11:25