Pomozcie chociaz jedno jak zrobic z drogim dam sobie rade
ANULKA14: 1)funkcja kwadratowa f(x)=3x2+bx+c ma dwa miejsca zerowe: x1=−2 oraz x2=1.podaj wzor tej
funkcji
2) funkcja kwadratowa f(x)=−2x2+bx+c ma dwa miejsca zerowe :x1=−1 oraz x2=3 . podaj wzor tej
funkcji.
25 maj 09:55
Basia:
znasz wzory Viete'a ? bo z nich najłatwiej, ale jak nie znasz trzeba inaczej
25 maj 09:57
ANULKA14: tak mam te wzory gdzies zaraz zobacze co sie da zrobic ............
25 maj 10:02
Ajtek:
A nie prościej z postaci iloczynowej?
Witam
Basia, ANULKA14
25 maj 10:13
Basia:
akurat tutaj z Viete'a masz od razu wszystko bo a jest znane, ale oczywiście można z
iloczynowej
to jest to "inaczej"
25 maj 10:15
Ajtek:
W sumie tak. Tylko pytanie: to jest podstawa czy rozszerzenie?
25 maj 10:17
Basia: toteż zaczęłam od "czy znasz...."
25 maj 10:18
Basia:
P.S. wielu nauczycieli także na podstawie przerabia wzory Viete'a
25 maj 10:19
ANULKA14: nie znam tych wzorow
25 maj 10:22
Basia:
no to musisz skorzystać z postaci iloczynowej
ax2+bx+c = a(x−x1)(x−x2)
3x2+bx+c = 3(x+2)(x−1) = 3(x2−x+2x−2) = 3(x2+x−2) = 3x2 + 3x + (−6)
czyli
b = 3 c= −6
25 maj 10:25
ANULKA14: czyli jak to ma byc?
x1+x2 = −ba
25 maj 10:25
Basia:
drugi przykład już rozwiąż sama; podaj wyniki; sprawdzimy
25 maj 10:25
Basia:
z wzorów Viete'a to tak:
b = 3
c = −6
25 maj 10:27
ANULKA14: okej juz zaczynam
25 maj 10:30
ANULKA14: aha jeszcze co do 1) wzor ogolny wtedy to jest 3x
2+3x+c tak
25 maj 10:34
Basia:
3x3+3x −6
25 maj 10:36
ANULKA14: −1+3=
−b−2
b=4
c=6
25 maj 10:41
ANULKA14: i wzor ogolny −2x2+4x+6
25 maj 10:42
Basia:
25 maj 10:42
ANULKA14: dzieki za podpowiedz

z drugim juz nie bylo problemu

pedze robic kolejne zadania
25 maj 10:42