Prosze o POMOC :))
saaba88: Przekatne trapezu rownoramiennego o dlugosci 25 dziela sie w stosunku 1:4 i tworza z podstawa
tego trapezu kat α taki ze tgα=0,75. Oblicz boki i pole tego trapezu.
24 maj 22:41
saaba88: zaczelam robic to zadanie i nie jestem pewna jej wyniku:
d=przekatna= 25 dzieli sie w stosunku 1:4
1x+4x=20
x=5
punkt przeciecia dzieli je na odcinki
1x= 1*5=5
4x= 4*5=20
Pole=1/2d2= 312,5
24 maj 22:59
saaba88: * 1x+5x=25
24 maj 23:12
saaba88: znowu zle napisalam ma byc 1x+4x=25
24 maj 23:12
Eta:
| | a+b | | 5 | | a−b | | 3 | |
|EB|= |
| = |
| b i |AE|= |
| = |
| b |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | h | | 3 | | 15 | |
w Δ EBD : tgα= |
| = |
| ⇒ h= |
| b |
| | |EB| | | 4 | | 8 | |
Z tw. Pitagorasa : h
2+|EB|
2= 25
2
| | 225 | | 25 | |
|
| b2+ |
| b2=625 ⇒ b2= 64 ⇒ b=8 |
| | 64 | | 4 | |
| | 15 | | a−b | |
a=4b= 32 , h= |
| b= 15 |AE|= |
| = 12 |
| | 8 | | 2 | |
P= .......... c
2= h
2+|AE|
2 ⇒ c=..........
dokończ......
24 maj 23:23
123:

x + 4x = 25
5x = 25
x = 5
4x = 20
t
2 + c
2 = 20
2
9c
2 + 16c
2 = 6400
25c
2 = 6400
c
2 = 256
c = 16
2c = 32
20b = 160
b = 8
96 = 32s
3 = s
h = s + t ⇒ 3 + 12 = 15
15
2 + 12
2 = z
2
225 + 144 = z
2
369 = z
2
z =
√369
24 maj 23:34
123: Ehh... Znowu niepotrzebnie
24 maj 23:35
123: Powinni dodać tutaj status rozwiązania zadania. Rozwiązane, lub nie bo po prostu tragedia
24 maj 23:35
Eta:
W nagrodę ........
24 maj 23:37
saaba88: czy pole tu mialo wyjsc 210 j
2
25 maj 23:28