PROSZE O POMOC ;)
saaba88: BARDZO PROSZE O POMOC W ROZWIAZANIU MOICH ZADAN:
Dana jest funkcja f(x)= −x2 − 5x + 6
a) sprowadz ja do postaci kanonicznej i naszkicuj jej wykres
B)wyznacz przedzialy monotonicznosci tej funkcji i jej zbior wartosci
c)przedstaw ta funkcje w postaci iloczynowej
d) wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc tej funkcji w przedziale <−4;3>
24 maj 21:57
picia: wszystko to podstawy f kwadratowej. po lewej masz wszystko.
24 maj 22:07
saaba88: Obliczylam ale nie jestem pewna wynikow,dlatego chciala sie upewnic:
a) f(x)= −(x+2,5)2 + 0,25
b) f. jest rosnaca dla f(x)= (−∞, −2,5)
f. jest malejaca dla f(x)= (−2,5, +∞)
c) y= −1(x−3)(x−2)
24 maj 22:13
Maslanek: Yhm..
a) f(x) = −(x+2,5)
2 − 0,25 jak mniemam

c) źle
d) x
w∊przedział. Zatem największa wartość dla niego i najmniejsza dla punktu oddalonego
najdalej od wierzchołka.
24 maj 22:18
Maslanek: c)−(x+6)(x−1) raczej
24 maj 22:18
picia: ile wynosi Δ?
24 maj 22:18
Krzysiek: a) −(x+2,5)2 +49/4
24 maj 22:21
picia: @Maslanek czemu q=0,25
24 maj 22:23
Maslanek: No tak

f(−2,5)= −6,25 + 12,5 + 6 =12,25
24 maj 22:24
Maslanek: Liczyłem f(2,5)... i do tego nie odjąłem drugiego wyrazu tylko dodałem xD
W sumie to jakoś inaczej jeszcze
24 maj 22:24
saaba88: mi wyszla Δ=1
24 maj 22:31
picia: no to źle
Δ=49
24 maj 22:33
saaba88: a faktycznie − z − daje +
24 maj 22:39
Mila: Δ=25−4*(−1)*6=25+24=49
x1=1lub x2=−6
f(x)=−(x−1)(x+6) postac iloczynowa
xw∊<−4, 3> zatem największa wartość dla x=−2,5 (parabola skierowana ramionami w dół) wartość
najmniejsza − policz na krańcach przedziału i wybierz mniejszą. (albo rozumowo wg wskazówki
Maslanka)
24 maj 22:43
saaba88: czyli postac kanonicza to f(x)= −(x+2,5)2 − 12,25, tak?
24 maj 22:46
picia: + 12,25
24 maj 22:48
Maslanek: +12,25
24 maj 22:48
saaba88:
24 maj 22:49
saaba88: a czy odpowiedz na podpunkt b mam dobrze?
24 maj 22:52
saaba88: a zbior wartosci to (−∞,q) ⇒ (−∞,12,25)?
24 maj 22:55