Proszę o pomoc w trójkącie ABC o bokach długości |AB|=10 , |BC|= 8 i |AC|= 6 pop
zaneta: Proszę o pomoc w trójkącie ABC o bokach długości |AB|=10 , |BC|= 8 i |AC|= 6 poprowadzono
prosta DE równoległa do boku AC. oblicz długości odcinków DB i EB, jesli prosta ED podzieliła:
a) obwód trójkąta ABC na dwie równe części
b) trójkąt ABC na dwie figury o równych polach
24 maj 21:55
abcd:
24 maj 22:40
Mila: ΔABC jest prostokątny, P
Δ=24
b)
| | 1 | |
PΔDEB= |
| PΔABC z treści zadania |
| | 2 | |
ΔDEB∼ΔABC w skali k (trzeba ją obliczyć)
Stosunek pól figur podobnych jest rowny kwadratowi skali podobieństwa
spr.( 5
√2)
2=(4
√2)
2+x
2 x =ED
x=
√18
| | 1 | |
PΔDEB= |
| *√18*4√2=2*√36=12 |
| | 2 | |
25 maj 00:22