Rownanie
saaba88: Rozwiaz rownanie i nierownosc:
a) x2 + 5x − 6 =0
b) 5x − 2x2 > 0
24 maj 21:52
picia:
a)Δ
b)x przed nawias
24 maj 22:08
saaba88: a czy poprawny wynik to?
a ) Δ=49
x1= −6
x2= 1
24 maj 22:16
POKÓJ: sprawdźmy :
x1 = −6
x2 = 1
zapisując to w postaci iloczynowej:
(x+6)(x−1) = x2 +6x − x − 6 = x2 + 5x − 6 taki sam jak wyjściowy wiec dobrze policzyłeś.
24 maj 22:18
pigor: ... lub proponuję i zachęcam np. tak :
a)
x2+5x−6=0 ⇔ x
2−x+6x−6=0 ⇔ x(x−1)+6(x−1)=0 ⇔ (x−1)(x+6)=0 ⇔
x∊{1,−6} ,
b)
5x−2x2 >0 ⇔ −2x (x−
52) >0 ⇔
x∊(0;52) . ...
24 maj 22:29
saaba88: b rowniez liczylam z delty wyszla mi Δ=25
x1=2,5
x2=0
a czy moge zapisac ze x∊(2,5, 0) ?
24 maj 22:37
Maslanek: Nie.

Najpierw podajemy liczbę mniejszą.
24 maj 22:38
picia: a 2,5 jest mniejsze od 0? rysowalas parabole?
24 maj 22:39
saaba88: aha ta matematyka
24 maj 22:50