to raczej zadanie z ciagow
ANULKA: pewien pan splacil dlug w wysokiosci 5100zl. w 12 ratach,z ktorych kazda nastepna byla
mniejsza o 50zl od poprzedniej. Ile wynosila pierwsza , a ile ostatnia rata
24 maj 21:48
ANULKA14: pomoze ktos
24 maj 23:08
picia:
700 pierwsza rata
150 ostatnia
24 maj 23:15
Ajtek:
S
n=5100
n=12
r=−50
a
n=a
1+(n−1)*r ⇒ a
12=a
1+(12−1)*(−50)=a
1−550
Podstaw i policz.
24 maj 23:17
ANULKA14: a
1=487,5
24 maj 23:26
Ajtek:
Nie.
24 maj 23:26
ANULKA14: a12 wyszlo mi na minusie −62,5
24 maj 23:28
ANULKA14: to co milam podstawic?
24 maj 23:28
ANULKA14: juz wszystko prawi mam ale nie moge tego policzyc
24 maj 23:31
picia: a
12=a
n
a czy Ci dobrze wyszlo to sprawdz czy Ci wyszlo jak mi po prostu
24 maj 23:31
ANULKA14: nie nie wyszlo i tak jak tobie
24 maj 23:36
Ajtek:
Pokaż obliczenia.
24 maj 23:37
Sławek:
a
n=a
1−550
5100=6*(2a
1−550)
850=2a
1−550
1400=2a
a
1=700
a
12=a
1−550
a
12=700−550=150
24 maj 23:38
ANULKA14: | | a1+(a1 − 550) | |
Sn = |
| *12 /*2 |
| | 2 | |
5100*2 = a
1+(a
1−550)*24
10200=a
1+24a
1−13200
23400=a
1+24a / :24
2a=975/:2
a
1=487.5
24 maj 23:40
ANULKA14: a no widzicie jaki blad teraz zrobilam uffff:(:(
24 maj 23:40
ANULKA14: slawku dziekuje

24 maj 23:40