trygonometria
Galaretka99: ctg15 − tg15 = 2√3
24 maj 21:43
Maslanek: Zastanawiam się czy wyszło by coś fajnego jakby się zrobiło w ten sposób
t=tg15;
1 − t
2 = 2
√3t
t
2 + 2
√3t − 1 = 0.
Ale ja rozwiązywać już tego nie zamierzam
24 maj 21:48
Eta:
| | √3 | |
ctg75o−tg15o= |
| tak powinno być! |
| | 2 | |
24 maj 21:50
Galaretka99: Nie, powinno być tak jak napisałam wyżej
24 maj 21:53
Maslanek: A to w ogóle miało by sens,
Eta?
ctg75=ctg(90−15)=tg15
24 maj 21:54
Eta:
| | √3 | |
Miało być ctg15o −tg15o= |
| |
| | 2 | |
24 maj 21:58
Maslanek:
24 maj 22:01
Eta:
Ze wzoru:
tgα− tgβ= U{sin(α−β)}{cosα*cosβ)
| | sin60o | | sin60o | |
tg75o−tg15o= |
| = |
| = |
| | cos75o*cos15o | | sin15o*cos15o | |
24 maj 22:02
Eta:
Echhh te chochołki
| | sin(α−β) | |
tgα−tgβ= |
| |
| | cosα*cosβ | |
24 maj 22:03