analityczna
zd: Wyznacz rownania stycznych do okregow(do dwoch okregow naraz):
o1: x2 + y2 − 2x − 15=0
o2= x2 + y2 −14x − 45 = 0
24 maj 21:39
zd: ?
24 maj 21:56
Mila: Napisz równania w postaci kanonicznej.Potem zobaczymy.
24 maj 22:12
zd: (x−1)2 + y2 −16 = 0
(x−√7)2 + y2 −52 = 0
24 maj 22:52
123: y = ax + b ⇒ ax − y + b = 0
| |√7a + b −1| | |
| = 2√13 |
| √a2 + 1 | |
24 maj 23:01
Mila: (x−1)2+y2=16
(x−7)2+y2=94 i to mi się nie podoba, czy dobrze przepisałeś równania?
S1=(1,0) r=4
S2=(7,0) r=√94
Czy to znowu indeX?
24 maj 23:02
123: pamiętaj, że
√a ≥ 0, dlatego z wartością bezwzględną zrób porządek
24 maj 23:02
123: Ja kby nie było to będzie taki ukłąd równań:
| |x1a − y1 + b| | |
| = r1 |
| √a2 + 1 | |
| |x2a − y2 + b| | |
| = r2 |
| √a2 + 1 | |
24 maj 23:06
Basia: Mila ma rację, że jej się coś nie podoba.
Da się to wprawdzie policzyć, ale rachunki będą dość paskudne.
Nie miało tam być w drugim równaniu +45 ?
wtedy byłoby:
S1 = (1;0) r1 = 4
S2 = (7;0) r2=2
byłyby to okręgi zewnętrznie styczne czyli byłyby trzy styczne do obu równocześnie.
Dwie możesz wyznaczyć z układu równań, który napisał 123
Trzecia to prosta: x=5
25 maj 08:44
zd: A tak wogole to dlaczego liczymy to z takich ukladow rownan?
25 maj 23:15