suma ciągów arytmetycznych
Endżi: Miary kątów wielokąta o "n" bokach tworzą ciąg arytmetyczny, którego pierwszy wyraz równa się 6
stopniom. Oblicz różnicę tego ciągu, jeśli:
a) n=3
b) n= 4
c) n=9
24 maj 21:15
Maslanek: Wzór na sumę kątów w n−kącie to (n−2)*180.
Rozwiązuj ciągi
24 maj 21:21
Endżi: Nie ogarniam jak mam ten wzór na n−kąty
24 maj 21:23
Maslanek: Masz n−kąt. Suma jego jest wyrażona takim wzorem.
Czyli
a1=6
a2=6+r
a3=6+2r
itd.
gdzie 1, 2, 3, ... to kolejne kąty n−kąta.
24 maj 21:39
Eta:
c) dla n=9 S
n= (n−2)*180
o = 7*180
o= 1260
o
| | a1+a9 | | 12+8r | |
Sn= |
| *9 = |
| *9= (6+4r)*9 |
| | 2 | | 2 | |
6+4r= 140
o ⇒ r= .........
24 maj 21:43