suma ciągów arytmetycznych
Endżi: Z pełnej baryłki zaczęła wylewać się woda. W pierwszej sekundzie wypłynęło 3,4 litra wody, a w
każdej następnej o 0,3 litra mniej niż w poprzedniej. W ostatniej sekundzie wypłyneło tylko
0,1 litra. Ile czasy wypływa woda z baryłki? Jaką pojemność miała baryłka?
Błagam o pomoc jutro sprawdzian.
24 maj 21:11
Patronus: to jest ciąg arytmetyczny
a
1 = 3,4
r = 0,3
a
2 = 3,1
a
3 = 2,8
a
4 = 2,5
a
5 = 2,2
a
6 = 1,9
a
7 = 1,6
.
.
.
a
12 = 0,1
czyli 12 sekund
a tyle było wody w beczce:
24 maj 21:18
Endżi: dzięki wielkie, większy problem z tym 2 zadaniem jeszcze
24 maj 21:24