Pochodna
Adam: mam funkcję: f(x):
0 dla x≤0
x
2 dla 0<x<1
1 dla x≥1
to wszystko w klamerce, ale nie wiem jak to tutaj zrobić

Mam obliczyć pochodną funkcji. Lecz mam problem z tymi przedziałami.
Bo tak pochodna 0 = 0
(x
2)' = 2x
1' = 0
wiec można zapisać ze pochodna ten funkcji wygląda tak? czy trzeba to jakoś inaczej rozpisywać?
0 dla x ≤ 0
2x dla 0<x<1
0 dla x ≥
to wszystko w klamerce
24 maj 19:51
Mila: Tak.
24 maj 22:29
Basia:
niezupełnie;
istnienie pochodnej w punktach 0 i 1 trzeba zbadać
x
0=1 mamy
lim
h→0−[ 2 + h ] = 2
natomiast
| | f(1+h)−f(1) | |
limh→0+ |
| = pochodnej prawostronnej w p−cie 1 = 0 |
| | h | |
czyli w p−cie x
0=1
pochodna tej funkcji nie istnieje
x
0 = 0
mamy
lim
h→0+h = 0
| | f(0+h)−f(0) | |
limh→0− |
| = pochodnej lewostronnej w p−cie 0 = 0 |
| | h | |
czyli w p−cie x
0=0 pochodna istnieje
stąd:
0 dla x∊(−
∞;0>
f'(x) = 2x dla x∊(0;1)
0 dla x∊(1;+
∞)
24 maj 23:41
Mila: Dzięki Basiu za czujność na krańcach .
25 maj 13:25
Basia: Witaj Milu; policzyłam trochę z ciekawości bo wydawało mi się na pierwszy rzut oka, że nie
istnieje i dla x=0 i dla x=1. Okazało się jednak, że dla x=0 istnieje, no bo i faktycznie
ostrze to przecież nie jest.
25 maj 14:55
Mila: Właśnie inny szpic w zerze, a inny w 1.I to mnie zmyliło. Z tego wniosek, trzeba wnikliwie
badać na krańcach.
Dwa przykłady ( może dla Adama)
1) f(x) =−x dla x≤0
3x dla x>0
czy ma pochodną dla każdego x? ( sporządź wykres)
2) f(x) =−x gdy x≤0
x2−x gdy x>0 to samo pytanie.( sporządź wykres)
25 maj 15:26