Rozwiąż nierówność.
lmazurek18: log1/3(log24x)≥log1/3(2−log2x4)−1
24 maj 19:44
Eta:
1/ założenia: x>0 i log
24x>0 i 2−log
2x4>0 ⇒ x ...........
2/ zastąp −1= log
1/3(1/3}
| | 1 | |
zewnętrzna funkcja logarytmiczna jest malejąca , bo |
| € (0,1) |
| | 3 | |
zatem zmieniasz zwrot nierówności otrzymując
| | log24 | | 2 | |
zastąp log2x4 = |
| = |
| |
| | log22x | | 1+log2x | |
3/podstaw za log
2x= t
dokończ ........ ( pamiętaj by uwzględnić w rozwiązaniu założenia !
24 maj 20:25
lmazurek18: OK, dzieki Wielke
24 maj 21:04
lmazurek18: Sorki, pomylilem sie przy przepisywaniu, powinno byc tak: logx/3(log24x) a dalej
normalnie...
24 maj 21:10