Zadanie 2 dla maturzystów.
Bogdan:
Raczej łatwe.
Wyznaczyć wszystkie rozwiązania w liczbach naturalnych każdego z równań:
1. x2 – y2 = 2009
2. x2 + y2 = 2009
26 kwi 22:02
Michał Szczotka:):
(x−y)(x+y)=2009
1. x−y=1 2.x−y=41
x+y=2009 x+y=49
to co do pierwszego później uzasadnię jeśli nikt nie będzie wiedział dlaczego
26 kwi 23:01
radek: nie czaje
najmniejsza para liczb spelniajaca rownanie pierwsze bedzie x=45 i y=4 ,
przy czym x napewno musi byc wiekszy od y
26 kwi 23:04
@Basia: A nie może być jeszcze x−y = 7 i x+y = 41*7 ? Jak myślisz Mickej ?
26 kwi 23:05
Michał Szczotka:): właśnie to mnie trochę ciekawi bo
2009=7*7*41ale nie jestem tego do końca pewien postawił bym jednak na to że nie
26 kwi 23:07
Michał Szczotka:): ale oczywiście sprawdził bym czy jest rozwiązaniem
26 kwi 23:07
radek: x=147 i y = 140 spelniaja rowniez rownosc pierwsza
26 kwi 23:08
@Basia:
x2−y2 = (x−y)(x+y) = 2009
czyli x−y i x+y muszą być naturalnymi dzielnikami 2009
2009 = 1*7*7*41
stąd:
x−y = 1
x+y = 2009
x−y = 7
x+y = 7*41
x−y = 41
x+y = 49
x−y = 49
x+y =41 (ale to w N niemożliwe)
Twoja para to rozwiązanie drugiego układu, który akurat Mickej przeoczył
26 kwi 23:11
radek: x=1005 i y= 1004 tez
26 kwi 23:12
Michał Szczotka:): no to teraz jedziemy 2
26 kwi 23:13
dpelczar: moze mi to ktos wytlumaczyc


nie moge sobie z tym poradzic...
26 kwi 23:14
radek: no ja tak samo
26 kwi 23:14
Michał Szczotka:): ide się myć ale wrócę
26 kwi 23:15
@Basia: Rozwiąż Radku te trzy układy i dostaniesz wszystkie rozwiązania.
26 kwi 23:15
@Basia: Czego nie rozumiecie ? Napisałam Wam całe rozwiązanie. Pytajcie konkretnie.
26 kwi 23:17
radek: no dobrze ale jestescie pewni ze nie ma wiecej rozwiazan?
26 kwi 23:17
@Basia: Całkowicie !
26 kwi 23:19
radek: wynika to stad ze 2009 ma malo dzielnikow naturalnych tak?
26 kwi 23:20
Michał Szczotka:): nie nie nie to jest rozkład 2009 na czynniki pierwsze
2009 = 7*7*41 to się bierze stąd i iloczyn
(x−y)(x+y)właśnie musi być iloczynem liczb pierwszych =2009
26 kwi 23:23
radek: oks juz czaje

masakra, oby takich cudow nie dali
26 kwi 23:25
@Basia: Przecież
x2−y2 = (x−y)(x+y) = 2009 = 1*7*7*41
x,y ∈N ⇒ x+y∈N i x−y∈C
ale x−y nie może być ujemne bo wtedy iloczyn byłby ujemny ⇒ x−y∈C+=N
czyli x−y i x+y muszą być naturalnymi dzielnikami 2009 i x−y>0
ponadto x−y < x+y (bo to są liczby naturalne)
a takie możliwości sa tylko 3:
1, 2009
7, 7*41=287
41, 49
pozostałe mozliwości nie spełniaja warunku x−y<x+y
ale można je po prostu sprawdzać
26 kwi 23:26
radek: ten drugi uklad rownan
{x−y=41
{x+y=49
nie spelnia pierwszego rownania przeciez

albo naprzyklad x=45 i y = 4 spelniaja rownanie a tego nie wzieliscie pod uwage
sorry ze jestem nachalny, proboje zrozumiec
prosze o cierpliwosc
26 kwi 23:35
radek: lee dobra ale ja jestem glupi ok juz czaje
26 kwi 23:36
Michał Szczotka:): zadanie 2 ma 2 rozwiązania tylko trochę mi zajmie zanim dojdę do tego jakie
26 kwi 23:38
@Basia: Podpowaiadam
x2+y2 =41*49 = 41*72
41 na pewno nie jest kwadratem żadnej liczby naturalnej
k*41 gdzie k∈N i k≤49 może być kwadratem liczby naturalnej ⇔ k=41, ale wtedy
41*49=41(41+8) = 412 + 8*41 a 8*41 nie jest kwadratem żadnej l.naturalnej
czyli rozkładanie 49 nic nie da i jedyne rozwiązania można uzyskać rozkładając
odpowiednio 41
a rozłozyć 41 na sumę kwadratów już jest łatwo
27 kwi 08:28
Michał Szczotka:): to co teraz zrobiłaś to wiem ale w drugą stronę aby rozłożyć mniejszą liczbę nie nadążam
41=42+52 to jest suma kwadratów =41 ale nie bardzo wiem jak dalej
27 kwi 08:49
Michał Szczotka:): no chyba że ta
x2+y2=(16+25)(16+33)=162+400+825+528=2009
27 kwi 08:54
@Basia: 41 = 16+25 = 42 + 52
41*49 = (42+52)*72 = (4*7)2 + (5*7)2
i innych możliwości nie ma
x = 28
y=35
lub
x=35
y=28
27 kwi 08:58
Michał Szczotka:): 400+825+528=1753 nie jest kwadratem żadnej liczby
x2+y2=(25+16)(25+24)=252+400+600+384=252+1384też nie
27 kwi 08:59
Michał Szczotka:): no fakt ale ze mnie pała a ja próbowałem inaczej
27 kwi 09:00
@Basia: Lenistwo to nie jest taka zła rzecz. Pierwsze, ale jedno i tylko jedno, podejście było
jak Twoje, ale natychmiast stwierdziłam, że to głupiego robota i ja się tak nie bawię.
Za dużo roboty. No to trzeba coś wymyślić, żeby było mało roboty. I już.
27 kwi 09:06
Michał Szczotka:): Teraz jedyne co robię to oczekuje na kolejne zadanie
27 kwi 16:45
miśka: pomozecie z zadaniem z wycinkiem?
27 kwi 16:54
@Basia: A gdzie ono jest ?
27 kwi 16:56
miśka: no na gorze teraz
27 kwi 16:56
Bogdan:
Dobry wieczór.
Zad. 1.
x
2 − y
2 = 2009
(x − y)(x + y) = 2009,
1 * 2009 = 2009, 2009 * 1 = 2009,
7 * 287 = 2009, 287 * 7 = 2009,
41 * 49 = 2009, 49 * 41 = 2009.
Rozpatrujemy układy równań:
A. x−y = 1 B. x−y = 2009
x+y = 2009 x+y = 1
C. x−y = 7 D. x−y = 287
x+y = 287 x+y = 7
E. x−y = 41 F. x−y = 49
x+y = 49 x+y = 41
Układy B, D, F mają rozwiązania nie spełniające warunki zadania.
A. x = 1005, y = 1004.
C. x = 147, y = 140.
E. x = 45, y = 4
Zad. 2.
x
2 + y
2 = 2009
Korzystamy z:
Jeśli x
2 + y
2 = z i z = c*d
2 to po podstawieniu: x = ad, y = bd otrzymujemy
a
2d
2 + b
2d
2 = cd
2, po podzieleniu przez d
2 mamy: a
2 + b
2 = c.
2009 = 41*7
2, x = 7a, y = 7b,
49a
2 + 49b
2 = 41*49
a
2 + b
2 = 41
Jedyne rozwiązania spełniające warunki zadania to:
4
2 + 5
2 = 41 lub 5
2 + 4
2 = 41.
a = 4 i b = 5 lub a = 5 i b = 4.
x = 4*7 = 28 i y = 5*7 = 35 lub x = 5*7 = 35 i y = 4*7 = 28.
28
2 + 35
2 = 2009 lub 35
2 + 18
2 = 2009.
Basiu, gratuluję!

W nowym wątku zamieszczam kolejne zadanie maturalne z liczbą 2009.
27 kwi 21:26