matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ABCD:
Oblicz Xw, a nastepnie korzystając z tego że Yw=f(Xw) podaj współrzędne wierzchołka paraboli. a) y = 4x
2
- 8x + 1/3
22 maj 15:00
Marcus201:
Xw=(-b)/2a, a więc Xw=8/8=1, podstawiamy Xw do y i otrzymujemy Yw=-4 1/3
23 maj 15:59