Strumień pola wektorowego
Elwira : Witam, mam obliczyć strumień pola wektorowego F=(x,y,z)−(1−2x,2y,2z) przez płat zamknięty
utworzony z powierzchni stożka z=
√x2+y2 oraz płaszczyzny z=4.
We wzory greena rozpisałam, że
∬(1−2x)dydz+2ydzdx+2zdxdy
Następnie skorzystałam ze wzoru Gaussa
∭(−2+2+2)dxdydz=∫dx w granicy (4,0)∫dy w granicy (x,0)∫2dz w granicy (y,0)
| | 128 | |
Wynik mi wyszedł |
| bez pi a w odpowiedziach jest jeszcze pi, czy ktoś umiałby mi |
| | 3 | |
powiedzieć, gdzie popełniam błąd?
Z góry dziękuje