obliczanie wysokosci trapezu
Życie matematyka jest ciężkie: potrzebuje pomocy w rozwiązaniu takiego zadania:
dany jest trapez, w którym podstawy mają długość a=11 i b=9 oraz ramiona tworzą z dłuższą
podstawą kąty o miarach α=60 i β=30. Obliczyć wysokość trapezu oraz długośc ramienia trapezu c
przylegającego do kąta α.
Nie mam pojęcia jak to ugryźć, będę wdzięczny za pomoc
24 maj 19:34
pytający:

| ⎧ | a,b,c,h,x,y >0 | |
| ⎜ | x+y=a−b ⇒ x+y=2 | |
| ⎨ | tgβ=h/y ⇒ h=y*tgβ |
|
| ⎩ | tgα=h/x ⇒ h=x*tgα | |
| ⎧ | y*tg30o=x*tg60o | |
| ⎩ | x+y=2 ⇒ x=2−y |
|
y*tg30
o=(2−y)*tg60 ⇒ y=3/2 ⇒ x=1/2
c
2=x
2+h
2
c
2=1
c=1
24 maj 21:13
Eta:

|AB|= 12 , |AE|=x |FB|= 2−x , x€ (0,2)
bo: |AB|= x+9+2−x= 12
| h | | h | | √3 | |
| =tg60o ⇒ h= √3*x i |
| = tg30o ⇒ h= |
| *(2−x) |
| x | | 2−x | | 3 | |
| | √3 | | 1 | |
√3*x= |
| (2−x) ⇒ 4x=2 ⇒ x= |
| |
| | 3 | | 2 | |
c=2x= 1
24 maj 21:21
Marti: z własności kąta α=60 to by winikalo ze c=2x ...
24 maj 21:25