obliczanie długości boku rombu
Nowicjusz: Pole rombu jest równe 18√3. Kąt ostry rombu ma miarę α=60stopni. Oblicz długość boku,
wysokość oraz miarę kąta rozwartego β(w stopniach) rombu.
Mógłby ktoś pomóc mi rozwiązać to zadanie? nie jestem zbyt zaawansowany w tym temacie
24 maj 19:29
ika123:

β=180−60=120
P=a*a*sin60
18
√3=a
2*
√32
a
2=36
a=6
P=a*h
18
√3=6*h
h=3
√3
24 maj 20:08
Eta:

a >0 −−− dł. boku rombu
P(rombu)= 2P(Δ równobocznego)
| | a2√3 | |
2* |
| = 18√3 ⇒ a2=36 ⇒ a=6 |
| | 4 | |
24 maj 20:08