obliczanie promienia okręgu opisanego na prostokącie
Matma moją pasją jest: Długość jednego z boków prostokąta wynosi a=1/4, a pole prostokąta jest równe 1/8.
Oblicz: promień R okręgu opisanego na prostojącie, obwód okręgu opisanego na prostokącie oraz
pole koła opisanego na prostokącie.
Mam problem z tym zadaniem i bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu go.
Z góry dziękuję za poświęcony czas.
24 maj 19:25
picia:
to policz drugi bok z pola
P=a*b
24 maj 19:27
picia: a tak w ogole to sobie narysuj zeby wszystko widziec
24 maj 19:30
Matma moją pasją jest : no drugi bok =1/2, i jak mam resztę obliczyć?
24 maj 19:31
picia: dobrze
no to promien okregu opisanego to polowa przekatnej prostokata. wiesz jak to
policzyc?koniecznie sobie narysuj.wtedy od razu widac
24 maj 19:33
Matma moją pasją jest: z twierdzenia Pitagorasa ten przekątną i połowa to jest promień tak? wyszlo mi ze przekątna to
5/16 czyli promien 5/32
24 maj 19:39
24 maj 19:45
Matma moją pasją jest: ile Ci d wychodzi? mi 5/16 wyszlo
24 maj 19:49
24 maj 19:51
Matma moją pasją jest: okej juz wiem o co chodzi

dzieki za pomoc
24 maj 19:57
picia:
24 maj 20:00