Wielomiany:Rozkład
niezdamzmatmy: Na tym również się zacięłam..
W(x)=16x4−16x3+4x2 .
Rozwiązując wychodzi mi coś takiego ;
W(x)=4x2(4x2+4x+1)
i teraz nawet jeśli zastosuje deltę czy też wzory skróconego mnożenia
nie załatwia to sprawy ,ponieważ w zadaniu wymagany jest rozkład
możliwie najniższego stopnia..
Wydaje mi się ,że to za 'krótko'..
24 maj 18:49
Basia:
jeżeli nie umiesz od razu zastosować wzoru skróconego mnożenia to:
| | −b | | −4 | | −1 | |
Δ=0 ⇒ x0= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 8 | | 2 | |
i to jest pierwiastek podwójny czyli
4x
2+4x+1 = 4(x+
12)
2 = [2(x+
12)]
2 = (2x+1)
2
24 maj 18:52
niezdamzmatmy: Rzeczywiście.. To jasne.. Dzięki
24 maj 19:02