Wzory skróconego mnożenia
joda: Witam.
Oblicz wartość liczbową :
a) (x+2y)(x−2y) + (x+y)
2 − (x−y)
2 − 4y(x−y) dla x= −
1112
Mam wykonać to za pomocą wzoru skróconego mnożenia...Nie kapuję tego w ogóle a muszę to
zrozumieć na jutro

Proszę o pomoc

Nie chodzi mi o obliczenie całego przykładu ale wskazanie co mam tutaj robić.
Z góry dziekuje Damian.
24 maj 18:42
Basia:
wskazówki:
(x+2y)(x−2y) = x2 − (2y)2 = x2 − 4y2
(x+y)2 − (x−y)2 = [(x+y)−(x−y)]*[(x+y)+(x−y)] = (x+y−x+y)(x+y+x−y) =
2y*2x = 4xy
ostatni wymnożymy i mamy
= x2 − 4y2 + 4xy − 4xy + 4y2 = ......
24 maj 18:47
Mila: (x+2y)*(x−2y)=x2−(2y)2
(x+y)2=x2+2xy+y2
(x−y)2=x2−2xy+y2
teraz zrób, to sprawdzę, czy dobrze.
24 maj 18:47
joda: ok mila ale tam jest minus : −(x−y)2 to znak się nie zmienia ? Jak to zrobić ?
24 maj 20:43
Mila: Najpierw wykonaj zgodnie z wzorem, zapisz to w nawiasie, potem usuń nawias zmieniając znaki.
24 maj 22:27