rozwiąż równanie
miszcz: Log2 x + Log2 (x+3)=2
24 maj 18:38
Basia:
założenia: (x>0 i x+3>0) ⇔ x>0
skorzystaj z prawa:
logax+logay = loga(x*y)
i z tego, że 2=log24
24 maj 18:42
miszcz: a mozna prosić o rozwiązanie
24 maj 18:50
Basia: prosić można, ale nie wiem czy można się "doprosić"
zacznij sam coś robić; masz się tego nauczyć, a nie tylko odpisać
24 maj 18:53
miszcz: tak ale chodzi mi o jedno chociaż przykładowe rozwiązanie wgl nie wiem jak sie zabrać nie ma
tego
typu przykładów na serwisie chodzi mi głównie o metodę
24 maj 18:56
24 maj 18:59
picia: takich zadan masz pelno...
log205+log204=log20(5*4)=log2020=1
24 maj 18:59
miszcz: A wynik tego zadania będzie
x=1
24 maj 19:11
Mila: x(x+3)=4
x1=−4 lub x2=1
x=−4∉D
odp. x=1
24 maj 19:19
miszcz: Dzięki
24 maj 19:21
Mila:
24 maj 19:22