matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykonaj działanie - proszę, pomóżcie!
Linda:
Wykonaj działanie; podaj konieczne założenia:
x − 1
x + 1
−
3x − 6
3x + 6
Nie wychodzi mi ten przykład, bardzo proszę o pomoc
24 maj 18:31
Basia:
założenia napisz sama
[(x−1)(3x+6)] − [(x+1)(3x−6)]
=
=......................
(3x−6)(3x+6)
dokończ dodam, że (3x−6)(3x+6) = 3(x−2)*3(x+2) = 9(x−2)(x+2) = 9(x
2
−4)
24 maj 18:41