pomozcie
din viesel: jak wyznaczyc obraz punktu P (ktorego wspolrzedne znam) w symetrii wzgledem prostej k
(ktorej rownanie tez znam);
poprosze o wyjasnienie na tych danych:
k: y= (−5/2)x+15/2
P=(8,2)
chodzi mi oczywiscie o algebraiczna metode
26 kwi 21:50
Jacek Karaśkiewicz:
Oznaczmy d − odległość punktu P od prostej k.
−5x − 2y + 15 = 0
5x + 2y − 15 = 0
| | |5 * 8 + 2 * 2 − 15| | | 29 | |
d = |
| = |
| = √29 |
| | √52 + 22 | | √29 | |
Punkt będący obrazem tego punktu względem prostej k, również musi leżeć w odległości d od
niej.
Czyli P
x = (x
0, y
0)
| | |5 * x0 + 2 * y0 − 15| | |
√29 = |
| |
| | √29 | |
(1) |5 * x
0 + 2 * y
0 − 15| = 29
Punkt ten musi jednak leżeć na prostej będącej prostą prostopadłą do prostej k
| | 2 | | 6 | |
przechodzącą przez punkt k. Równanie takiej prostej to y = |
| x − |
| . |
| | 5 | | 5 | |
| | 2 | | 6 | |
Wstawmy to do (1) : |5 * x0 + 2 * ( |
| x0 − |
| ) − 15| = 29 |
| | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 12 | |
|5x0 + |
| x0 − |
| − 15| = 29 |
| | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 12 | |
a) 5x0 + |
| x0 − |
| − 15 = 29 ⇒ dostajemy tu punkt P (8, 2) |
| | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 12 | |
b) 5x0 + |
| x0 − |
| − 15 = −29 |
| | 5 | | 5 | |
| 29 | | 12 | | 12 | | 58 | |
| x0 = −29 + 15 + |
| = −14 + |
| = − |
| |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 2 | | 6 | |
x0 = −2, y0 = |
| x0 − |
| = −2 |
| | 5 | | 5 | |
Ostatecznie szukany punkt P
x ma współrzędne (−2, −2).
26 kwi 22:11
din viesel: okej dziekuje bardzo
26 kwi 23:02
din viesel: hehe normalnie no moge, myslalem zeby zrobic dokladnie identycznie tak samo, ale mysle
sobie 'NIE', zobacze na forum tam na pewno mi ktos doradzi jak to zrobic prosciej

,
ale jak juz Jacek Karśkiewicz pisal gdzies wczesniej po 21 jego odpowiedzi sa brutalne
26 kwi 23:04
Klara: Można też tak:
prosta y =
−52*x +
152
ma wspłczynnik kier. a =
−52
więc prosta prostopada do niej i przechodzaca prze punkt P( 8,2)
ma równanie: y − y
p=
−1a( x − x
p)
zatem: y−2 =
25( x −8)
y =
25*x −
165 + 2
y =
25*x −
65
rozwiązujac układ równań obydwu prostych wyznaczymy
środek odcinka PP
'
zatem:
25x −
65 = −
52x +
152 /*10
to: 4x − 12 = −25 x +75 => 29x = 87 => x = 3
dla x= 3 y=
25*3 −
65 => y= 0
więc S( 3,0)
teraz ze wzoru na współrzedne środka odcinka mamy:
| | xP +xP') | | yP +yP') | |
xS = |
| i yS = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
to x
P' = 2x
S − x
P i y
P' = 2y
S − y
P
to x
P' = 6 − 8 i y
P' = 0 − 2
to x
P' = −2 i y
P' = −2
więc
P'(−2,−2)
27 kwi 00:06